Whisky Wereld
Menu
DistilleryDistilleerderij
WhiskyWhisky
WinkelsWinkels
Informatie
Productie procesProductie proces
Whisky soortenWhisky soorten
Nosing & TastingNosing & Tasting
Whisky termenWhisky termen
Whisky boekenWhisky boeken
Koken met whiskyKoken met whisky
Whisky cocktailsWhisky cocktails
Whisky videoWhisky video
Community
Whisky forumForum
Whisky agendaAgenda
Pagina
Voeg toe aan uw favorietenFavorieten
Stel in als startpaginaStartpagina
LinksLinks
Boek

Hans Offringa - De weg naar Craigellachie
Nieuwsbrief
Whisky Wereld > Koken met whisky > Grapefruit met ham en gerookte zalm inloggen

Grapefruit met ham en gerookte zalm

Ingrediënten

1 krop sla
4 plakjes gerookte zalm
4 plakjes rauwe ham
4 takjes peterselie
4 grapefruits
5 el whisky.

Voor de Cumberlandsaus:
1 sinaasappel
1 citroen
1 sjalotje
3 el rode wijn
250 gr aalbessengelei
1 tl mosterdpoeder
1 mp zout
1 snufje cayennepeper
1 mp gemberpoeder
1 scheutje rode port.

Voor de mierikswortelroom:
1/8 l slagroom
5 el mierikswortel
1 snufje zout
witte peper
1 snufje suiker

Bereiding

Halveer de grapefruits, lepel het vruchtvlees er uit en verwijder alle witte velletjes.
Zet de schillen apart weg.
Ontpit de partjes en verdeel ze in gelijkmatige stukjes, in een kom doen, met whisky besprenkelen en 30 min. in de koelkast laten intrekken.
Voor de Cumberlandsaus de sinaasappel en citroen wassen, drogen en flinterdun afschillen, zodat er geen witte stukjes aan blijven zitten.
Snijd de schillen in dunne reepjes.
Snipper het sjalotje.
Breng de rode wijn in een pannetje aan de kook, voeg de sinaasappel- en citroenschilletjes plus gehakt sjalotje toe en 10 min. laten trekken.
Laat het daarna afkoelen.
Kruid de aalbessengelei met mosterdpoeder, zout, cayennepeper en gemberpoeder.
Schenk de rode wijn erbij en tot slot de port toevoegen.

Voor de mierikswortelroom de slagroom in een kom stijfkloppen.
De geraspte mierikswortel er voorzichtig doorspatelen en op smaak bengen met zout, peper en suiker.
Sla schoonmaken en wassen.
De mooiste blaadjes over 4 bordjes verdelen en op elk bordje een uitgeholde halve grapefruit zetten.
De plakken ham en gerookte zelm oprollen, vullen met mierikswortelroom en in de grapefruits zetten.
Het vruchtvlees in de grapefruits scheppen en met Cumberlandsaus begieten.
De rest van de saus apart serveren.
Garneer het af met een toefje peterselie.