Whisky Wereld
Menu
DistilleryDistilleerderij
WhiskyWhisky
WinkelsWinkels
Informatie
Productie procesProductie proces
Whisky soortenWhisky soorten
Nosing & TastingNosing & Tasting
Whisky termenWhisky termen
Whisky boekenWhisky boeken
Koken met whiskyKoken met whisky
Whisky cocktailsWhisky cocktails
Whisky videoWhisky video
Community
Whisky forumForum
Whisky agendaAgenda
Pagina
Voeg toe aan uw favorietenFavorieten
Stel in als startpaginaStartpagina
LinksLinks
Boek

Gavin Smith - Whisky
Nieuwsbrief
Whisky Wereld > Koken met whisky > Sint-jakobsschelpen en gamba's met whiskyroomsaus en sushiri inloggen

Sint-jakobsschelpen en gamba's met whiskyroomsaus en sushiri

Ingrediënten

12 verse sint-jakobsschelpen
1,5 dl witte wijn
1 takje tijm
1 blaadje laurier
1 sjalotje, gehakt
2 korianderzaden, gekneusd
12 gamba's
arachideolie
peper en zout

Voor de saus:
1 el tomatenpuree
1 el (malt) whisky
2 el droge witte wijn
2,5 dl visfond
1 mespunt mosterd
1 tl dragonazijn
2,5 dl room
15 g koude boter

Voor de rijst
200 g sushirijst
02 el rijst- of truffelazijn
1 el suiker

En verder:
100 g wit van prei
1 vel nori

Bereiding

Doe de tomatenpuree in een pan en zweet de puree al roerend 1 minuut op een matig vuur.
Blus af met de whisky en wijn.
Voeg vervolgens de visfond, mosterd, en dragonazijn toe en kook het vocht in tot de helft.
Schenk de room in de pan en kook het geheel weer in tot de helft.
Breng de saus op smaak met peper en zout en klop er vlak voor het serveren de koude boter door.
Was de rijst 3-4 keer, tot het spoelwater helder is.
Doe de rijst vervolgens in een pan samen met 2,4 deciliter water en laat de rijst minimaal 30 minuten weken.
Breng de rijst vervolgens aan de kook, draai het vuur laag en laat de rijst 10 minuten, met het deksel op de pan koken.
Neem de pan van het vuur en laat de rijst afgedekt nog 15 minuten staan.
Roer de rijst vervolgens door met een vochtige lepel.
Doe de azijn samen met de suiker en wat zout in een kommetje en laat de suiker al roerend oplossen.
Besprenkel de rijst met het azijnmengsel en schep de rijst goed door.
Houd de rijst warm.
Snijd de prei in stukken van 4 cm en snijd die vervolgens in smalle repen.
Blancheer de prei korte tijd in kokend water en spoel de prei koud onder de koude kraan.
Laat de preirepen goed uitlekken.
Steek 4 rondjes van 6 cm uit het noriblad en snijd de rest van de nori in lucifergrote reepjes.
Breng de wijn met de tijm, laurier, sjalotje en koriander aan de kook en laat het vocht 30 minuten trekken.
Maak de sint-jakobsschelpen schoon, verwijder de rode kuit.
Pocheer de sint-jakobsschelpen 2 1/2 minuut in het vocht.
Neem de sint-jakobsschelpen uit de pan, laat ze enigszins afkoelen en snijd ze horizontaal in 2-3 plakjes.
Verwarm de gamba's al omscheppend in een eetlepel hete olie.
Vet de timbaaltjes in en vul ze met de warme rijst.
Dek de rijst af met een norirondje en stort de timbaaltjes op de warme borden.
Leg de Sint-Jakobsschelp en gamba's om het timbaaltje heen en schep de saus op de borden.
Garneer het gerecht met de norireepjes en prei-julienne.