Whisky Wereld
Menu
DistilleryDistilleerderij
WhiskyWhisky
WinkelsWinkels
Informatie
Productie procesProductie proces
Whisky soortenWhisky soorten
Nosing & TastingNosing & Tasting
Whisky termenWhisky termen
Whisky boekenWhisky boeken
Koken met whiskyKoken met whisky
Whisky cocktailsWhisky cocktails
Whisky videoWhisky video
Community
Whisky forumForum
Whisky agendaAgenda
Pagina
Voeg toe aan uw favorietenFavorieten
Stel in als startpaginaStartpagina
LinksLinks
Boek

Jim Murray - Jim Murray's Whisky Bible
Nieuwsbrief
Whisky Wereld > Koken met whisky > Vanillekardemom biscuit met chocolademousse inloggen

Vanillekardemom biscuit met chocolademousse

Ingrediënten

Voor het beslag:
2 eidooiers
15 g poedersuiker
2 eiwitten
35 g suiker
55 g bloem
1 tl vanillepoeder
1 mespunt gemalen kardemom

Voor de mousse:
85 g pure chocolade
1 eidooier
1 blaadjes gelatine
0,5 dl whisky
1,5 dl room
15 g suiker

Voor de siroop:
1 grapefruit
1 dl whisky
3 dl water
300 g suiker
1 el grapefruitsap

Verder:
6 kleine ringvormen

Bereiding

Klop voor het beslag de eidooier met de poedersuiker licht en schuimig.
Klop de eiwit vervolgens met de suiker in een vetvrije kom en met vetvrije gardes stijf.
Zeef de bloem met de vanillepoeder en de kardemom.
Meng de dooier en eiwit luchtig en spatel de bloem erdoor.
Strijk het beslag uit op een met bakpapier belegde bakplaat en bak de biscuit in de op 200ºC. voorverwarmde oven in ca 10 minuten gaar en goudbruin.
Laat de biscuit afkoelen.
Week de gelatine in ruim koud water.
Bekleed de ringen met de biscuits.
Smelt de chocolade au bain marie.
Klop de eidooier luchtig en meng met de gesmolten chocolade.
Verwarm de whisky en los de uitgeknepen gelatine hierin op.
Roer de whisky door de chocolade.
Klop de slagroom met de suiker halfstijf en spatel de slagroom door het chocolademengsel.
Vul de beklede ringen met de chocolademousse en zet de ringen drie uur weg in de koelkast.
Boen de grapefruit schoon onder de hete kraan en trek met een zesteur schilletjes van de grapefruit.
Gebruik de rest van de grapefruit eventueel als garnering.
Breng de whisky met het water de suiker, het sap en de schilletjes langzaam aan de kook en laat het geheel pruttelen tot een stroperige saus ontstaat.
Stort de chocoladebiscuits op bordjes en schep de grapefruitsiroop rond de biscuits.