Whisky Wereld
Menu
DistilleryDistilleerderij
WhiskyWhisky
WinkelsWinkels
Informatie
Productie procesProductie proces
Whisky soortenWhisky soorten
Nosing & TastingNosing & Tasting
Whisky termenWhisky termen
Whisky boekenWhisky boeken
Koken met whiskyKoken met whisky
Whisky cocktailsWhisky cocktails
Whisky videoWhisky video
Community
Whisky forumForum
Whisky agendaAgenda
Pagina
Voeg toe aan uw favorietenFavorieten
Stel in als startpaginaStartpagina
LinksLinks
Boek

Stuart Delves - Scotch Whisky
Nieuwsbrief
Whisky Wereld > Koken met whisky > Zalm met peperkorst en whisky-roomsaus inloggen

Zalm met peperkorst en whisky-roomsaus

Ingrediënten

2 eetlepels grofgeplette zwarte peperkorrels
1 eetlepels grofgeplette witte peperkorrels
4 moten zalm à 175 gram
1 volle eetlepel dijonmosterd
zeezout
25 gram boter
2 eetlepels whisky
3 dl slagroom
2 eetlepels gesnipperde verse bieslook
wat extra voor de garnering

Bereiding

Schep de twee kleuren peper door elkaar.
Besmeer de moten zalm rondom met mosterd en druk dan het pepermengsel in de snijkanten van de zalm, net voldoende voor een mooi dun laagje.
Bestrooi met zout.
Verhit een koekenpan.
Doe er de boter in en leg er zodra de boter begint te schuimen de moten zalm naast elkaar in.
Draai het vuur wat lager en bak de zalm circa 3 minuten aan één kant tot die mooi bruin is.
Draai het vuur hoger, keer de moten zalm om en blus de pan af met whisky.
Laat krachtig koken tot de whisky bijna verdampt is en giet er dan de slagroom bij.
Schraap om de zalm heen alle aanbaksels zorgvuldig los en breng snel aan de kook.
Laat 1-2 minuten koken tot de saus dik begint te worden.
Proef en breng zo nodig op smaak met nog wat zwarte peper en zout.
De zalm moet nu net gaar zijn - controleer met de punt van een mes: laat als de zalm nog een beetje roze is de moten nog een minuutje op laag vuur sudderen.
Roer er op het laatste moment de gesnipperde bieslook door en dien onmiddellijk op gegarneerd met de extra bieslook.