Whisky Wereld
Menu
DistilleryDistilleerderij
WhiskyWhisky
WinkelsWinkels
Informatie
Productie procesProductie proces
Whisky soortenWhisky soorten
Nosing & TastingNosing & Tasting
Whisky termenWhisky termen
Whisky boekenWhisky boeken
Koken met whiskyKoken met whisky
Whisky cocktailsWhisky cocktails
Whisky videoWhisky video
Community
Whisky forumForum
Whisky agendaAgenda
Pagina
Voeg toe aan uw favorietenFavorieten
Stel in als startpaginaStartpagina
LinksLinks
Boek

John Hughes - Still Going Strong
Nieuwsbrief
Whisky Wereld > Waardering inloggen

Waardering van de whiskies

pdf tasting note Tasting note invulformulier

Aan de hand van het bovenstaande formulier kunt u uw whisky proeven en waarderen.
Uw ingevulde waardering kunt u aan deze site toevoegen.
Dit gaat als volgt:
  1. Print de bovenstaande PDF
  2. Proef de whisky en vul het formulier in.
  3. Ga naar Whiskywereld.nl
  4. Log in
  5. Zoek de beoordeelde whisky en kies "Waardering toevoegen"
  6. Vul het formulier in en druk op verzenden.
pdf placemet Whisky wereld placemet

Bij een nosing and tasting kunt u met dit placemet gemakkelijk uw whiskies uit elkaar houden.

Invullen van de tasting note

Naam:

Vul hier uw naam in.
Zo raakt u niet in de war met uw formulieren als u met meerdere mensen tegelijk geniet van een goed glas whisky.

Datum:

Vul hier de datum in. Zo kunt u gemakkelijk later nog eens terugkijken wanneer u nou geproefd heeft.

Whisky:

Geef hier aan welke whisky u proeft.

Leeftijd:

Geef hier aan hoe oud de whisky is.

Waardering:

Waardeer de whisky met een cijfer van 1 tot 10.

Geef aan met een cijfer van 0 tot 5 hoeveel de whisky bij welke aroma groep thuis hoort.

Wijn:

  • Sherry: Chardonnay, Madeira, Port
  • Noten: walnoot, hazelnoot, amandel, marsepein, praline
  • Chocolade: room, boter, melk chocolade, chocolade, bittere chocolade
  • Olie: lijnzaad olie, amandel olie

Hout:

  • Nieuw hout: sigarenkistjes, peper, gember, nootmuskaat
  • Oud hout: karton, kelder, kurk, inkt
  • Vanille: vla, crème karamel, madeira cake, toffee
  • Geroosterd: aangebrande toast, koffiedik, venkel, anijs, zoethout, drop

Zwavel:

  • Vegeterend: brak, knol, moerasgas, nootmuskaat
  • Kool-gas: vuurwerk, karbiet, lucifers
  • Rubber: gum, rubber banden, bakeliet, verbrand rubber, elektrische kabels
  • Zanderig: vers wasgoed, stijfsel, linnen, strand, elementair zwavel

Feints:

  • Plastic: plastic regenjas, oliejas, verschroeid plastic
  • Zweet: karnemelk, kaas, gist, schoenenpoets, oude gymschoenen
  • Tabak: gedroogde thee, verse tabak, tabaks as
  • Leer: leer, koeienhuid, meel
  • Honing: honing, bijenwas, poets

Turf:

  • Medicinaal: jodium, teer, diesel, zeewier
  • Rook: wierook, vuur, turf, verbrande takken
  • Bokking: zee schelpen, gedroogde schelpdier, gerookte oesters, gerookte zalm
  • Mos: berk, moeras, gras, aarde, hennep touw, visnet

Bloemig:

  • Parfum: parfum, wasverzachter, anjer, kokosnoot, lavendel
  • Broeikas: geraniums, groene tomaten, bloemenzaak
  • Bladeren: groene bladeren, grasmaaien, groene takken, dennenboom
  • Hooig: hooi, hooischuur, heide bloemen, kruiden, stro

Fruit:

  • Citrus: sinaasappel, mandarijn, kiwi, nectarine, citroen
  • Vers fruit: appel, peer, perzik, abrikoos
  • Gekookt fruit: appelmoes, marmelade, jam
  • Gedroogd fruit: rozijn, abrikoos, pruim
  • Oplosmiddel: nagellak verwijderaar, bubblegum, terpentijn, verf

Graan:

  • Gekookte pap: havermoutpap, gekookte maïs
  • Gekookte groenten: aardappelpuree, gekookte koolraap
  • Mout: marmite, zemelen, koek
  • Schillen: bier, gedroogde hop
  • Gist: gekookt varkensvlees, varkens worstjes, vlezig, jus

Geur:

Ruik goed aan de whisky en schrijf op wat u ruikt.
Bij het waarderen van whisky is het ruiken heel belangrijk, belangrijker dan het proeven.
Neem hier dan ook goed de tijd voor.

Smaak:

Neem een slok, wals er mee door uw mond, laat er eventueel wat lucht bij komen en schrijf op wat u proeft.

Body:

Laat de whisky eens goed rond gaan in uw glas en schrijf op wat u ziet.
Hoe is de structuur? Is de whisky stroperig?

Commentaar:

Hier kunt u al uw andere opmerkingen kwijt die niet bij een van de andere kopjes hoort.

Kleur:

Geef aan welke kleur de whisky heeft.
Dit is het beste te bepalen in een goed verlichte ruimte.