Whisky Wereld
Menu
DistilleryDistilleerderij
WhiskyWhisky
WinkelsWinkels
Informatie
Productie procesProductie proces
Whisky soortenWhisky soorten
Nosing & TastingNosing & Tasting
Whisky termenWhisky termen
Whisky boekenWhisky boeken
Koken met whiskyKoken met whisky
Whisky cocktailsWhisky cocktails
Whisky videoWhisky video
Community
Whisky forumForum
Whisky agendaAgenda
Pagina
Voeg toe aan uw favorietenFavorieten
Stel in als startpaginaStartpagina
LinksLinks
Boek

Tom Bruce-Gardyne & Glyn Satterley - Scotch Whisky Book
Nieuwsbrief
Whisky Wereld > Whisky termen inloggen

Whisky termen


De whisky wereld en zijn jargon

De wereld van de whisky heeft zo zijn eigen jargon.
Om een beetje mee te kunnen praten over whisky moet je de belangrijkste woorden kennen.
Hier is een opsomming van termen die je vaak tegen zult komen in de wereld van de whisky.

De whisky termen

American barrelAmerikaanse inhoudsmaat van een type vat; 173-191 liter
Angel's shareDe hoeveelheid vloeistof (voornamelijk alcohol) die tijdens het rijpen door de wand van het vat verdampt. Gemiddeld bedraagt dit tussen de 1 en 2% per jaar
BeslagMout vermengd met heet water in de mash tun (moutkuip)
Blended whiskyMengsel van malt- en grain whisky's, afkomstig uit verschillende distilleerderijen
Bonded warehouseWarehouse waar de whisky ligt te rijpen waarover nog geen belasting is betaald
BottelenHet overbrengen van drank uit het vat in de fles. Hierbij wordt meestal het alcoholpercentage teruggebracht naar 40, 43 of 46%
BourbonAmerikaanse whiskey uit Kentucky. Moet minimaal 50% maisgestookte whisky bevatten
ButtInhoudsmaat van het grootst gebruikte vat; 500 liter
Cask strengthWhisky die is gebotteld op de oorspronkelijke sterkte (dus niet verdund)
Chill-filteringHet vlak voor het bottelen, afkoelen van de whisky tot nèt onder nul graden. Er ontstaat dan een troebeling die kan wordt weggefilterd. Dit voorkomt vertroebeling in het glas als ijs zou worden toegevoegd
Coffey StillDistilleerproces voor grain whisky volgens een volcontinu proces. Uitgevonden in 1831 door mr. Coffey
CornAmerikaanse whiskey, voornamelijk gestookt van maïs
DraffRestant dat overblijft na het overzetten van de wort naar de eerste distilleerketel. Dit is ongeveer 25% van de oorspronkelijke massa en wordt geperst tot veevoeder
DramFlinke Schotse borrel (whisky natuurlijk)
Excise DutyBritse belasting op alcohol
FeintsHet laatste deel van het destillaat uit de destilleerketel dat veel water bevat. Dit deel wordt niet verder bewerkt maar teruggevoerd en opnieuw gedestilleerd. Ook wel naloop genoemd
FermentatieGistingsproces
FinishenHet, na het rijpingsproces, opnieuw laten rijpen in een ander type vat
ForeshotHet eerste deel van het distillaat uit de distilleerketel dat tè veel vluchtige stoffen bevat. Dit deel wordt niet verder bewerkt maar teruggevoerd en opnieuw gedistilleerd
Fresh spiritEindproduct van de laatste distillatieketel, gereed om op vat te rijpen
Grain whiskyWhisky die is gestookt van andere granen dan gerst (veelal maïs) in een volcontinu proces
Green maltGerst wat wel is gekiemd, maar nog niet gedroogd
GristGemalen mout
HogsheadInhoudsmaat van een type vat; ca. 275 liter, maar altijd tussen de 250 en 305 liter
Independent bottlerBedrijf dat vaten whisky opkoopt en onder eigen label (al dan niet voorzien van de naam van de distilleerder) op de markt brengt
KilnGebouw waarin zich de moutvloer bevindt, vaak herkenbaar aan één of meer schoorstenen met pagodevormig (koperen) afdakje
LadeVerbinding tussen een nabij gelegen rivier of meer die water naar de distilleerderij voert
Low wineHet gedestilleerde eindproduct na de eerste destillatie
Mash tunMengkuip waarin gemalen mout met warm water wordt gemengd om wort te vormen
Malt(nl: mout) gerst dat enigszins is gekiemd
Malt whiskyMengsel van whisky's die allen uitsluitend gerst als basisproduct hebben
Manager's dramManagers van distilleerderijen produceren deze whisky als exclusief bewijs van hun kunnen
MarriageRijpen van twee of meer verschillende whisky's in één vat. Een fase tijdens het blenden
Mash tunMengkuip
Middle cutHet middelste deel van het destillaat uit een destilleerketel. Alleen dit deel is geschikt voor verdere bewerking
MoonshiningHet illegaal stoken van whisky. Dat werd vooral 'snachts gedaan, vandaar de naam
MoutZie: malt
MoutvloerHier wordt de mout uitgespreid op de vloer waaronder (turf)vuur wordt gestookt. Door de warmte hiervan stopt het kiemproces en de rook trekt in de gemoute gerstekorrels
NaloopZie: feints
New spiritZie: fresh spirit
Nosing & Tasting (N&T)Whiskyproeverij
OctaveInhoudsmaat van een type vat; 45-68 liter
Patent stillZie: coffey still
PipeVat waarin eerder port heeft gerijpt. Inhoud 500 liter
Pot aleResidu wat overblijft in de ketel na de eerste distillatie. Dit bevat geen alcohol meer en wordt in geperste vorm gebruikt als veevoeder
PoteenWhiskey die vroeger in Ierland illegaal werd gestookt
Pot stillEerste destilleerketel
ProofAmerikaanse schaal waarop alcoholpercentage wordt weergegeven (100 Proof is 50%)
Pure maltMengsel van uitsluitend malt whisky's
QuarterInhoudsmaat van een type vat; 127-159 liter
Refill caskEen whiskyvat dat al eerder is gebruikt voor het rijpen van whisky
Rye whiskeyAmerikaanse whiskey die meer dan de helft uit gerst gestookte whiskey bevat
Single grain whiskyMengsel van grain whisky's, gestookt van één graansoort, die afkomstig zijn van één distilleerderij en van één jaargang
Single malt whiskyMengsel van whisky's die uitsluitend zijn gestookt van gemoute gerst, afkomstig uit één distilleerderij en van één jaargang
Single barrelSingle malt whisky die uitsluitend uit één vat afkomstig is
Sour mashFase in het distilleerproces, waarbij een deel van het vorige distilllaat wordt toegevoegd
Spent leesAfval van het distillaat
Spirit safeDoor de belastingdienst verzegelde glazen kast waardoor de fresh spirit loopt. In deze kast wordt o.a. de productie gemeten
Spirit stillTweede (en evt. derde) distillatieketel
TumblerAmerikaans type whiskyglas met een vlakke, dikke bodem, rechte wanden en een grote opening
Vatted maltMengsel van malt whisky's die samen opnieuw op vat zijn gebracht om na te rijpen
VintageJaargang van een destillatie
WarehouseRuimte waar de vaten met de rijpende whisky liggen
Wash backGroot vat waarin het gemalen mout wordt vermengd met warm water en gist. Hierin vind het gisten plaats en wordt een soort bier (wash) gevormd
WhiskeySchrijfwijze voor whisky die niet uit Schotland afkomstig is
WormRonde, gedraaide koperen condensor die meestal is aangebracht aan de buitenzijde van het ketelhuis. Vaak bevind deze zich in een vat met koud (stromend) water
WortMengsel van gemalen gerst en warm water. Hier worden o.a. de suikers uit de gerst in het water opgelost alvorens te worden overgepompt in de wash back